Povratak

Pas liže šape | Malassezia pachydermatis | Pregled Woodovom lampom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Dunja Vrdoljak v2


Odgovara:
Dunja Vrdoljak, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam maltezera starog 7 godina.Već 3 godine neprestano liže i grize šape. Dlaka na šapama je postala smeđa. Isprobali smo mnoga liječenja i protiv gljivica, kortikosteroidima, raznim dijetama i promjenama prehrane, ali ništa nije pomoglo. Pregledom Woodovom lampom utvrđeno je da nema gljivice. Rečeno nam je da ima vjeroratno neku vrstu dermatitisa i da se to može liječiti samo dijetom, ali bilo je neuspješno... Nigdje nam nisu dali točnu i konkretnu dijagnozu. Znate li možda što bi to moglo biti? Unaprijed hvala. Tatjana

O: Prema Vašem opisu, postoji mogućnost da se radi o kvasnici Malassezia pachydermatis koja je inače normalni stanovnik kože. Do njenog prekomjernog umnožavanja dolazi zbog konstantnog prisutstva vlage i topline poput učestalog lizanja. Isto tako do njenog bujanja dolazi uslijed slabljenja imunološkog sustava iz bilo kojeg razloga. Tada na određenim dijelovima tijela možemo primijetiti smeđe obojenje dlake. To su najčešće šapice, njuška, područje oko očiju, usana, genitalije, dakle mjesta koja su intenzivnije izložena vlazi. Više o Malasseziji pisala je kolegica, pod naslovom Promjena boje dlake - Malassezia?

Pregled Woodovom lampom najčešće se koristi prilikom dijagnosticiranja mikrosporoze, zoonoze, jedne druge gljivične infekcije.

Međutim, primarno bi bilo dobro otkriti uzrok zbog čega pas uopće liže šape. O ovome je više pisala kolegica Sonja Vojnović, dr.med.vet. pod naslovom Maltezer gricka i liže šape - mogući uzroci i tretman.

Drugo mišljenje uvijek možete potražiti na Klinici za unutarnje bolesti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, odsjek dermatologije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr